Industria IT este una vasta si complexa, cu multe ramuri si diverse limbaje de programare. Primul lucru pe care orice incepator care vrea sa invete programare trebuie sa il faca este sa aleaga limbajul cu care vrea sa inceapa.
Dă startul unei cariere în domeniul IT
- Cum alegi limbajul de programare potrivit
- Salariul unui programator IT junior
- Model de CV
- Avantajele și dezavantajele limbajelor de programare
Cum alegi limbajul de programare potrivit?
- Sa fie usor de invatat si de scris
- Cel mai popular limbaj de programare
- Cel mai cautat limbaj de catre angajatori
Un limbaj de programare cu sintaxa usoara, care nu necesita foarte mult timp pentru documentare – Python sau PHP
Astfel, vei avea multe surse de documentare si tutoriale de invatare. Potrivit StackOverflow, Java este cel mai folosit limbaj.
Daca planuiesti sa faci o cariera din pasiunea ta atunci ar trebui unul dintre limbajele de programare care iti ofera cel mai mare potential pentru a gasi job-ul dorit. Potrivit The TIOBE Programming Community Index, topul este format din Java, C, C++, Python, C# si PHP.
Salariul unui programator IT junior
Probabil este deja un lucru cunoscut si pentru tine ca in domeniul IT, angajatii castiga salarii foarte bune.
In functie de rolul pe care il alegi poti castiga incepand cu 711 euro, pana la 1,562. De asemenea, potrivit Brainspotting, odata la 2 ani companiile din IT cresc salariile cu 26% pentru posturile de Juniori.
Nivelul de experienta | Salariu junior exprimat in euro |
Full Stack Developer | 1,000 – 1,562 |
Software Developer | 1,000 – 1,562 |
Quality Assurance | 856 – 1298 |
DevOps | 856 – 1,422 |
Virtualization Engineer | 856 – 1,289 |
Sys/Network Admin | 711 – 1,133 |
Descopera avantajele si dezavantajele limbajelor de programare
JavaScript este unul dintre limbajele de programare extrem de populare. Site-uri precum Twitter, Gmail, Spotify, Facebook si Instragram il folosesc. Cu JavaScript poti adauga interactiune site-urilor, deoarece comunica foarte bine cu HTML si CSS. Din punct de vedere al set-upului este cel mai usor limbaj cu care poti incepe deoarece nu necesita instalarea vreunui program, fiind preinstalat in orice browser folosesti. Dezavantajul este ca poate fi interpretat diferit in functie de fiecare browser.
Limbajul de programare Python este intotdeauna recomandat daca iti doresti un limbaj de programe usor de invatat. Nu presupune reguli de sintaxa complexa, folosind comenzi in Engleza si se poate intelege cu usurinta. Limbajul Python te poate ajuta sa obtii cunostintele de baza in programare fara a fi necesar sa urmaresti cele mai fine detalii care daca sunt pierdute din vedere pot afecta linii intregi de cod. Python este ideal pentru web development, grafica interfetelor folosite de utilizatori si software development. Site-uri precum Instagram, YouTube si Spotify au fost scrise folosind limbajul de programare Python. Un dezavantaj al acestuia este ca este considerat un limbaj incet care necesita multe teste si nu este foarte practic pentru a dezvolta aplicatii mobile.
PHP-ul este unul din cele mai folosite limbaje de programare server-side si este considerat usor pentru cei care se afla la inceputul programarii. Invata PHP pentru ca este usor de conceptualizat modul in care va functiona codul, familiar, simplu, eficient si flexibil. Site-uri precum Facebook, Wikipedia, Yahoo!, Tumblr, Wordpress si multe altele au fost create folosind PHP.
Programarea in C are un nivel mai ridicat de dificultate, dar este o buna prima optiune pentru ca majoritatea limbajelor de programare sunt implementate in el. Astfel ca odata ce ai invatat limbajul C iti va fi mai simplu sa inveti limbajul C# sau programarea C++. Unii software developers il compara cu anatomia pe care trebuie sa o invete un viitor medic.
Limbajul Java a fost creat pe premisa “Write once, run anywhere”, ceea ce inseamna ca odata ce a fost scris codul acesta poate functiona pe orice platforma. Datorita acestui lucru este unul dintre cele mai bine platite. Programarea in Java este folosita si pentru dezvoltarea aplicatilor in iOS si Android, pentru acesta din urma fiind si baza intregului sistem de operare. Are un grad de dificultate mai mare decat Python, ceea ce inseamna ca poate fi un greu pentru un incepator sa isi inceapa primul proiect.